Iz zadnje številke

Za uživanje je potrebno znanje

Konjak in cigare niso rezervirani le za starejše gospode, temveč za tiste, ki v življenju uživajo.

Konjak prihaja iz Francije, cigare pa, čeprav ob njih najprej pomislite na Kubo, izdelujejo v državah Srednje Amerike. Čeprav sta konjak in cigara ustvarjena na različnih koncih sveta, se med seboj povezujeta. V Sloveniji se vedenje o njiju šele prebuja.

Zato ni čudno, da imajo Slovenci o konjaku veliko napačnih predstav. »Ljudje ne vedo, da je konjak narejen iz vina in da se ne popije na dušek. Marsikdo tudi ne ve, da konjak prihaja iz Francije,« iz lastnih izkušenj pove Romana Razgor iz podjetja Ekskluzivna darila, ki v Slovenijo med drugim uvaža tudi konjake.

Njihova zgodba se je začela na predstavitvi konjaka na francoskem veleposlaništvu v Ljubljani. »Zatem nam je konjak hiša ponudila zastopstvo v Sloveniji. In tako smo začeli,« se spomni začetkov. Pred petimi leti je bilo v Sloveniji znanih samo nekaj blagovnih znamk konjaka. »Ljudje so večinoma razmišljali, da konjak ni dostopen vsem, vendar to ne drži. V zadnjih dveh letih povpraševanje spet narašča. Mislim, da bolj kot gospodarska kriza na uživanje konjaka vpliva nepoznavanje alkoholnih pijač. Česar ljudje ne poznajo dovolj dobro, ne uživajo,« meni Razgorjeva.

Cena: 3.500 evrov za steklenico

Med Slovenci so po njenih podatkih najbolj priljubljeni konjaki z oznako XO (Extra Old). Gre za konjake, ki so starani vsaj šest let in pol. »Večina kupcev si želi nekaj dobrega za malo denarja. Ljudje, ki poznajo konjake, pa vedo, da so vsi dobri. Vsak ima svoj okus in se odloči za konjak, ki ga pozna,« pojasnjuje sogovornica. Nepoznavalcem zato svetuje, naj si ogledajo njihovo spletno stran, se udeležijo izobraževanj in kulinaričnih večerov, posvečenih konjakom, po potrebi pa se lahko dogovorijo celo za individualno izobraževanje.

Malo za šalo, malo zares smo Romano Razgor vprašali, kateri je njen najljubši konjak. »Nič za šalo, čisto zares je to Polignac XO Extra,« odgovarja Razgorjeva. A tudi tu velja, da se o okusih ne razpravlja, zato je najbolje za posameznika, da sam ugotovi, kaj mu najbolje ustreza.

Izbira je tudi v Sloveniji velika. Pri Ekskluzivnih darilih uvažajo kar 50 vrst konjaka treh konjak hiš: Polignac, Frapin in A. de Fussigny. Nekateri so stari tudi do sto let. Cene se gibljejo od nekaj deset evrov do najdražjega, ki stane 3.500 evrov. Do zdaj so prodali le nekaj steklenic tega ekskluzivnega konjaka.

Tobak v listih cohiba

Zgodba o cigarah se je začela na drugi strani oceana leta 1492, ko je Krištof Kolumb odkril Novi svet. Na Kubi je španska ekspedicija prvič videla tobak, ki so ga Indijanci zavijali v skrivnostne liste, ki so jih imenovali cohiba. V Slovenijo so cigare prišle precej pozneje, zanimanje pa, tako pravijo vsaj njihovi distributerji, narašča.

»Presenetljivo je, da je zanimanje za cigare čedalje večje, gospodarska kriza se na tem področju ne pozna, prodaja je v rahlem vzponu,« pravi Mojca Budinek iz podjetja Camelot, ki je edini pooblaščeni uvoznik in distributer kubanskih cigar za Slovenijo in Hrvaško, cigare pa prodajajo v trgovinah Havana Cigar Point. »Mogoče gre to dejstvo pripisati tudi temu, da ljudje vse več potujejo in se izobražujejo tudi na področju hedonizma. Jedo in pijejo manj, a bolje,« opaža Budinekova.

Cigare niso le za starejše moške

Lastniki podjetja Camelot prihajajo iz Hrvaške, za vstop na slovenski trg pa so se odločili leta 2007. V Sloveniji imajo dve trgovini, v Celju in Ljubljani, kjer tudi ostaja glavnina kupcev. Poleg kubanskih cigar znamk Grupa Habanos ponujajo še cigare iz Dominikanske republike, Nikaragve in Hondurasa.

Med Slovenci še vedno vlada veliko zmot o cigarah. »Da so drage, nedostopne, samo za starejše bogate gospode, da se kadijo zaradi imidža in še bi lahko naštevali. Površni poznavalci menijo, da se cigare hranijo v hladilniku,« pojasnjuje sogovornica. Njihovi najboljši kupci niso starejši gospodje, temveč večinoma izobraženi moški srednjih let. Vsem, ki jih cigare zanimajo, pa v trgovinah Havana Cigar Point svetujejo: »Upajte si in poskusite. Na spletu je dovolj gradiva, da se o cigarah bolje poučite, pri nas pa prodajamo tudi knjige in revije o cigarah. Seveda pa se lahko o cigarah poučijo tudi v naši trgovini.«

Ali ste vedeli, da…

… se vsako sekundo po svetu proda pet steklenic konjaka?
… Francozi 95,8 odstotka konjaka prodajo na tuje trge?
… se konjak stara v posebnih hrastovih sodih, ki so izdelani po starodavni tradicionalni metodi?
… se konjak pije iz manjših steklenih kozarcev, ki imajo obliko tulipana?
… se pod imenom konjak lahko prodajajo le alkoholne pijače, ki so izdelane po natančno določenem postopku iz vina, ki prihaja z geografsko omejenega območja?

(Vir: spletna stran podjetja Ekskluzivna darila)

Ali ste vedeli, da…

… je nakup cigare tudi dobra naložba? Pravilno staranim cigaram se lahko v desetih letih vrednost podvoji.
… je cigare treba hraniti pri temperaturi od 16 do 20 stopinj Celzija in na relativni vlagi od 68 do 72 odstotkov? Če jih pustimo na prostem, bodo v nekaj dneh izgubile vlago. Za njihovo shranjevanje se uporablja posebna lesena skrinjica – humidor.
… so leta 2010 ogorek Churchillove cigare prodali za 5.200 evrov?

(Vira: revija Manager, STA)

Petra Mezinec

Želite brezplačno prejeti revijo?

Za brezplačno prejemanje revije Gost, nam pišite na gost@finance.si