Iz zadnje številke

Udobno, prijetno, toplo

Kako urediti zunanje prostore, da bodo topli tudi pozimi?

Prihodnje leto bo minilo deset let od uvedbe protikadilskega zakona, ki je zimsko posedanje v lokalih prestavil tudi pred njih in sprožil pravi razcvet trga z zunanjimi ogrevali. Gostinci se tako v upanju, da bi tudi v hladnejši sezoni privabili in zadržali čim več gostov, ukvarjajo še z vprašanjem ogrevanja teras in vrtov. Poiskali smo nekaj rešitev za čim bolj učinkovito ogrevanje in prijetno ozračje lokala.

plinski_grelec_ss

Zunanje ogrevanje je bilo dolgo časa konkurenčna prednost nekaterih gostincev, danes pa je vprašanje, kako ogreti zunanje površine, eno najpomembnejših, predvsem v mesecih, ki niso najprimernejši za posedanje zunaj. Najbolj razširjeni (in učinkoviti) vrsti ogrevanja pri nas sta ogrevanje z infrardečimi sevali in s plinskimi ogrevali, o katerih več pišemo v nadaljevanju.

Za začetek … odeja

Osnovna zimska oprema lokalov so seveda odeje, s katerimi se gostje lahko pokrijejo. Te so ponavadi iz nežnega flisa, da ogrejejo gosta, in prijetne na otip. Poskrbeti moramo, da so dovolj velike, poleg tega jih je treba vzdrževati. Večino odej operete že v pralnem stroju pri 40 stopinjah Celzija. Kupite jih lahko v vseh večjih pohištvenih centrih, kjer se cene gibljejo med dvema in štirimi evri za kos. Bolj kakovostne odeje lahko kupite pri specializiranih prodajalcih za posteljnino, a so cene višje, zato se gostinci, ki kupujejo večje količine, zanje načeloma ne odločajo.

Ko temperatura upade, narašča povpraševanje

Ko pomislite na grelnik, se vam v mislih verjetno prikažejo gobice, ki jih vidimo na številnih terasah in zunanjih prireditvah. Sicer obstajajo tudi nekoliko bolj elegantni plinski grelniki piramidaste oblike. Pravimo jim falo grelniki. Tretja vrsta so grelniki ovalne oblike. Delujejo na plin, pri nas pa jih je mogoče dobiti pri podjetju Butan plin, kjer jih ne prodajajo, ampak dajejo v najem. »Potreba po ogrevanju v zunanjih prostorih je najbolj odvisna od zunanjih temperatur, želja obiskovalcev lokalov, gostincev in ustrežljivosti lastnikov. Skrbni lastniki so gotovo pripravljeni na hladnejša jutra in večere, ko je že dobrodošel dodatni vir toplote. Povpraševanje po zunanjih grelnikih se občutno poveča, ko zunanje temperature upadejo pod pet stopinj Celzija,« pojasni Jasmina Stušek iz podjetja Butan plin.

Med najbolj priljubljene načine ogrevanja sodijo plinski grelci. Gostinci jih najamejo, zaradi česar nimajo težav s shranjevanjem.

Med najbolj priljubljene načine ogrevanja sodijo plinski grelci. Gostinci jih najamejo, zaradi česar nimajo težav s shranjevanjem.

Grejejo v radiju dveh metrov

Grelne gobice so se v njihovi ponudbi izkazale za najbolj uporabne in racionalne pri zagotavljanju udobja v zunanjih prostorih. Poraba in z njo stroški ogrevanja so odvisni od nastavitev želene stopnje toplote na ogrevalu, kar pa je seveda prav tako odvisno od zunanjih temperatur. Grelne gobice lahko uporabniki najamejo, najem pa obsega dostavo, montažo, predstavitev delovanja gobice, redno dostavo plina v jeklenkah na lokacijo in servis. »Najem se uredi s pogodbo, strošek pa je odvisen predvsem od količine najetih gobic, trajanja najema in predvidene porabe ter se oblikuje v dogovoru s kupcem. Poraba plina oziroma jeklenk se zaračuna sproti po veljavnem ceniku. Za tovrstne potrebe se najpogosteje uporabljata plin propan in jeklenka na hitri priklop, ki omogoča preprosto namestitev in uporabo,« še pove Stuškova. Prednost plinskih ogreval je, da ni treba skrbeti za stroške naložbe in za hranjene grelnikov v toplejših mesecih, saj jih imate zgolj v najemu. Gre za premični vir toplote, kar pomeni, da jih je mogoče poljubno prestavljati. Radij ogrevanja pa je okrog dva metra.

Močnejši grelnik ni nujno boljši

Drugače od plinskih grelnikov infrardeča sevala ne grejejo zraka, temveč se toplota sprosti, ko pride v bližino snovi, ki je gostejša od zraka. V podjetju VEBO so prepričani, da je takšno ogrevanje najbolj učinkovito, saj električno infrardeče kratkovalovno ogrevanje dosega 96-odstotni izkoristek. Značilnost kratkovalovnih seval je žarnica.
Poznamo stenska ali stropna ogrevala in pa mize z vgrajenimi infrardečimi sevali. Cene grelnih miz segajo od 350 evrov, srednjevalovno sijalo stane od 200 evrov, kratkovalovno pa je dobrih sto evrov dražje.
Priporočljivo je, da je stenski grelnik postavljen pod kotom 45 stopinj na gosta, saj tako obseva največjo površino telesa. Grelniki, ki so nameščeni neposredno nad glavami, obsevajo manjšo površino telesa, zaradi česar je tudi učinek manjši.
Za optimalen rezultat v podjetju priporočajo kombinacijo različnih modelov infrardečih grelnikov. Močnejši niso nujno boljša izbira, saj lahko povzročijo, da gosta žge v glavo ali noge, kar je zelo moteče. Prav tako se s tem uničujejo stoli, mize in pregrinjala, zato ponudniki grelnikov priporočajo take z močjo do dveh kilovatov, grelne mize pa do 0,5 kilovata.

Danes je zunanje ogrevanje skorajda nujno, saj se je zimsko dogajanje zaradi protikadilskega zakona preselilo tudi izven štirih sten lokalov.

Danes je zunanje ogrevanje skorajda nujno, saj se je zimsko dogajanje zaradi protikadilskega zakona preselilo tudi izven štirih sten lokalov.

Ne pozabite na varnost

Pri ogrevanju je nujno treba paziti tudi na varnost. Vsak grelnik ima specifikacijo in navodila za varno uporabo, ki jih je treba proučiti in upoštevati. Posebna pozornost je potrebna pri plinskih gobicah, saj imamo opravka z odprtim ognjem in plinom. Pri infrardečih sevalih pa je treba paziti, da tik prednje (približno meter) ne postavljamo predmetov, saj se lahko vnamejo.

Plamen za čarobne večere

Ogenj je zelo močan element, plamen pa ima lahko zvečer in ponoči tudi odličen ambientalni učinek. Že zaradi razpoloženja lahko ob posebnih večerih namestite bakle. Enostavne iz bambusa je mogoče kupiti že za nekaj evrov, bolj kakovostne iz aluminija in s stojalom za okoli 30 evrov. Bakle delujejo na tekoči vosek, pri novejših pa je dolivanje goriva zelo preprosto, tako da si nam ni več treba mazati rok.

Na koncu seveda štejejo tudi majhne pozornosti in detajli, na primer navadne čajne svečke, ki jih postavimo na mizo. Čeprav ne oddajajo toplote, ki bi nas lahko zares ogrela, so najcenejša in najpreprostejša možnost, kako pričarati malo magije. Svetloba in toplota vabita. Tudi v zimskih mesecih.

Eva Mrhar

Želite brezplačno prejeti revijo?

Za brezplačno prejemanje revije Gost, nam pišite na gost@finance.si