Iz zadnje številke

Kako sta gostinec in poslanka odpravila birokratsko blesarijo

Po novem dajanje borovnic v žganje ne bo več proizvodnja alkohola

Zakaj se mora gostinec, ki v žganje da denimo borovnice, prijaviti kot pridelovalec alkohola, plačati trošarino samo zato, da potem zahteva vračilo te trošarine, saj jo je plačal že proizvajalec žganja? Ta birokratski nesmisel ni dal miru novomeškemu gostincu Blažu Mrharju. Po dveh letih prizadevanj mu je vendarle uspelo, ob pomoči poslanke je dosegel spremembo zakonodaje.

Blaž Mrhar

Blaž Mrhar

Novomeški gostinec Blaž Mrhar upravlja planinski dom Gospodična na Gorjancih. Znani so po tem, da ponujajo različna žganja z dodatki. Čeprav alkohol kupijo od uradno prijavljenega proizvajalca, ki plačuje trošarino, sami pa dodajajo zelišča in gozdne sadeže, so po zakonu o trošarinah proizvajalec alkoholnih pijač. Morali so se registrirati za proizvodnjo, oddajati morajo obračune ter plačati trošarino. A ker je trošarino za ta isti alkohol plačal že prvotni proizvajalec, lahko zahtevajo njeno vračilo. Mrhar že dve leti opozarja, da pri vsem skupaj ni logike, da država gostince le dodatno obremenjuje z birokracijo. Gre za birokratsko blesarijo, ki obremenjuje gostince, oskrbnike planinskih koč, turistične kmetije, ki imajo takšno ponudbo.

Dve leti boja z mlini na veter

Ko smo pred dvema letoma finančno ministrstvo, ki ga je takrat vodil Uroš Čufer, vprašali, ali bodo kaj spremenili, da bi olajšali poslovanje gostincem, so nam odgovorili, da ureditev povzema evropski pravni red in da so stvari ustrezno urejene. Kljub temu Blaž Mrhar, čeprav je bilo videti, kot da se bojuje z mlini na veter, ni obupal.

Poslanka je nesmisel videla

Sogovornico je našel v poslanki SMC Urški Ban. »Poslanka si je vzela čas, poslušala in potem tudi ukrepala, lahko jo samo pohvalim,« pravi Mrhar. »Dobro je, da je prišel v poslansko pisarno in pojasnil, v čem je težava, sicer tega ne bi zaznala,« pravi Banova, ki je po pogovoru z gostincem takoj šla v akcijo. Na finančnem ministrstvu so predlagane spremembe upoštevali in jih vključili v nov zakon o trošarinah, ki čaka na potrditev na vladi, državni zbor ga bo predvidoma obravnaval na junijski seji. »Če se bo pokazalo, da bo treba še kaj naknadno spremeniti, bomo to storili z dopolnili,« pravi Banova. »Vsaj eno težavo smo tako rešili, tako kot se bile stvari urejene do zdaj, je bilo res nemogoče,« še dodaja.

Predvideno je sicer, da bi novi zakon o trošarinah začeli uporabljati avgusta prihodnje leto.

Urška Ban, SMC

Urška Ban, SMC

Kaj se bo spremenilo

Po novem gostinec, pa tudi oskrbnik planinske koče ali pa turistična kmetija, ki bo od uradnega proizvajalca nabavil žganje in ga potem oplemenitil z zelišči, ne bo več veljal za proizvajalca alkoholnih pijač, torej se mu tudi ne bo treba registrirati. Za alkoholne pijače, ki jih spreminjajo z mešanjem, staranjem, aromatiziranjem, dodajanjem, tipiziranjem, barvanjem ali drugim postopkom, ne bo treba oddati obračuna ter plačati trošarine. Pri tem, kakšno količinsko omejitev postaviti, so se odločili, da bo meja 120 litrov kupljenega alkohola na leto, pojasnjuje Banova. »Kar pomeni, da bo gostinec iz teh 120 litrov naredil toliko pijače, kolikor bo hotel, omejitev je glede tega, koliko nabavi, ne, koliko naredi.«

V slogi je moč

Dober občutek je, ko vidiš, da se kakšna stvar vendarle lahko premakne, pravi Mrhar, ki si sicer želi, da bi si več njegovih kolegov iz gostinstva upalo na glas opozoriti na podobne težave in nesmisle. »Ne pomaga, da tarnamo vsak zase.« Pomaga pa seveda tudi, če je na drugi strani kdo, ki težave hoče slišati.

Premik tudi za male pivovarje

Novi zakon o trošarinah je dobra novica tudi za male pivovarje. Tako bodo tisti, ki proizvedejo manj kot 20 tisoč hektolitrov piva na leto, plačevali 50 odstotkov nižjo trošarino od splošne, in sicer tudi v drugih državah EU s podobno ureditvijo.

Teja Grapulin

Želite brezplačno prejeti revijo?

Za brezplačno prejemanje revije Gost, nam pišite na gost@finance.si